با سلام و تشکر به خاطر ارتباط تان با اين مرکز.
نام شريف آن بزرگوار فاطمه و القاب ايشان معصومه و فاطمه كبرى است. پدر گراميش حضرت موسى بن جعفر (ع) و مادر ارجمندش نجمه خاتون مادر حضرت رضا (ع) است.
حضرت اول ذى القعده سال 173هـ.ق در مدينه منوره به دنيا آمدند و در 28 سالگى در روز دهم(1) يا دوازدهم (2) ربيع الثانى سال 201هـ.ق در شهر قم از دنيا رفتند.
در سال 200هـ.ق و يك سال پس از سفر تبعيدگونه حضرت رضا (ع) به شهر « مرو» حضرت فاطمه معصومه همراه عده اى از برادران و محارم خود براى ديدار برادر(امام رضا) راهى ديار غربت شد. در طول راه به شهر ساوه رسيدند، ولى از آن جا كه در آن زمان مردم ساوه از مخالفان اهل بيت بودند، با ماموران حكومتى همراهى نموده و با همراهان حضرت وارد نبرد و جنگ شدند. عده اى از همراهان حضرت در اين حادثه غم انگيز کشته شدند.(3) سپس حضرت به طرف قم حركت نمود.
بزرگان قم وقتى از اين خبر مسرت بخش مطلع شدند ،به استقبال حضرت شتافتند . در حالى كه موسى بن خزرج بزرگ خاندان اشعرى زمام شتر حضرت را به دوش مى كشيد؛ ايشان در ميان شور و احساسات مردم قم وارد آن شهر شد . به منزل شخصى موسى بن خزرج رفت. (4)
فاطمه معصومه هفده روز در قم به سر برد . در اين مدت مشغول عبادت و راز و نياز با پروردگار متعال بود . واپسين روزهاى عمر پربركت خويش را با خضوع و خشوع در برابر ذات پاك الهى به پايان رساند. سرانجام بعد از هفده روز دار فاني را وداع نمود و به ديار حق شتافت.
در باره علت مريضى نابه­ هنگام و مرگ زودرس حضرت گفته شده است: زنى در شهر ساوه ايشان را مسموم نمود . اين مطلب با توجه به درگيرى دشمنان اهل بيت با همراهان حضرت و شهادت عده اى از آن ها در ساوه و جو نامساعد آن شهر و حركت نابه­ هنگام حضرت معصومه در حال مريضى به سوى شهر قم، مطلبى قابل قبول مى باشد. (5)
بعد از وفات حضرت را غسل دادند و كفن نمودند .سپس در قبرستان بابلان تشييع و دفن كردند.
در باره ورود ایشان به قم اگر وفات ایشان دهم ربیع الثانی باشد، 17 روز پیش از این تاریخ او وارد قم شده است .
پي نوشت ها :
1. وسيله المعصوميه، ميرزا ابوطالب بيوك، ص 65، به نقل از نزهه الابرار. چاپ سنگي، تهران، کاتب احمد زنجاني، ربيع المولود 1371ق،
مستدرك سفينة البحار ج 8 ،ص 257.
2 .مستدرك سفينة البحار، شيخ علي نمازي شاهرودي ، ج 8 ،ص 261 سال چاپ 1419 ، ناشر : مؤسسة النشر الإسلامي التابعة لجماعة المدرسين بقم المشرفة.
3. زندگى حضرت معصومه، مهدي منصوري ، ص 14. قم، کتابفروشي صحفي، 1380ق.
4. تاريخ قم، حسن بن محمد بن حسن قمى ، ترجمه حسن بن على بن حسن عبد الملك قمى ، ، ص 213.تحقيق سيد جلال الدين تهرانى، تهران، توس، 1361ش.
5. وسيله المعصوميه، ص 68؛ الحياه السياسيه للامام الرضا عليه السلام، جعفر مرتضى العاملى، ص 428. ناشر جامعه مدرسين قم سال 1362.