من نماز و دیگر عبادات را به جا می آورم اما همیشه دو دلم ، فکر می کنم ایمانم کامل نیست . برای کمال ایمان چه کنم ؟

اعتقاد و ایمان به خدا و دین و دستورها و باورهای دینی از دو راه حاصل میشود: یکی از راه تحقیق و بررسی.
وقتی انسان در مورد خداوند و آثار الهی در جهان خلقت و تدبیر و نظم جهان و شاهکارهای جهان خلقت و احکام و دستورهای الهی، تعمّق و تدبّر و تحقیق کرد و برایش یقین حاصل شد، ایمان او به خداوند کامل‏تر و عمیق‏تر و مستحکم‏تر میشود..
دیگری از راه خبر دادن فرد راستگو: وقتی پیامبر اسلام(ص) را به عنوان شخصی که حرف هایش راست است و محال میباشد که دروغ بگوید، قبول کردیم، با حرف‏های او در مورد دنیا و آخرت، به این سخن‏ها ایمان میآوریم. همین طور است قرآن کریم، مثلاً قرآن از وجود فرشتگان خبر داده و ما چون اعتقاد داریم که قرآن وحی الهی است، به گفته‏های آن ایمان داریم..
پس از راه تحقیق و شنیدن از پیامبر و قرآن و امام معصوم(ع) ایمان واقعی پیدا میکنیم..
اگر سؤال شما این است که چگونه میتوان ایمان را تقویت کرد، پاسخ این است که ایمان به وسیله تقوای الهی و دوری از گناهان و انجام اعمال صالح تقویت میگردد..
امام صادق(ع) فرمود: "ورع و پرهیز از گناه، ایمان را ثابت نگه میدارد و طمع، ایمان را بیرون میبرد".(1)
نیز فرمود: "هر کس عملش موافق گفتارش باشد، اهل نجات است اما هر کس عملش با گفتارش (که میگوید به خدا و قیامت و... ایمان دارم) مطابقت نکند، ایمانش عاریه‏ای و مصنوعی است".(2)
رسول خدا(ص) فرمود: "محکم‏ترین دستگیره ایمان، تقوا است".(3)
نیز فرمود: "بنده ایمان نمیآورد مگر نیکیهایی را که برای خود دوست دارد، برای مردم هم دوست داشته باشد".(4
بنابراین انجام واجبات و ترک محرمات و آراسته بودن به صفات خوب مثل: شکر، صبر، خوش اخلاقی، احسان، سخاوت، راست گویی، بردباری و پاک بدن از صفات رذیله مانند: تکبر،حسادت، بداخلاقی، عصبانیت و... موجب تقویت و پایداری ایمان میگردد..
برای اطلاع بیشتر به کتاب انسان و ایمان شهید مطهری و اخلاق در قرآن آیت اللَّه ناصر مکارم شیرازی مراجعه فرمایید..
انسان حالات گوناگونی دارد. در نهج البلاغه از امیر المومنین(ع) نقل شده: «ان للقلوب شهوه واقبالا وادبارا». بنابراین قلب انسان گاه اقبال به خدا و معنویات دارد و گاه پشت میکند. در این رابطه فرموده‏اند: در هنگام روی آوردن دل به مستحبات و مندوبات بپردازید و در صورت پشت کردن آن به واجبات اکتفا کنید. البته هر قدر انسان مجاهده نفس بیشتری کند و با خدا وقرآن و اهل بیت انس بیشتری گرفته و دل از هواهای نفسانی تخلیه کند به تدریج تمایلش بیشتر شده و به صورت ملکه راسخه در میآید. آن گاه است که در همه حالات به یاد خدا و متوجه اوست و هیچ چیز نمیتواند او را از محبوب حقیقی باز دارد.این همان حالتی است که از آن تعبیر به «نماز دائم» شده است:
خوشا آنان که الله یارشان بی به حمد و قل هوالله کارشان بی
خوشا آنان که دایم در نمازند بهشت جاودان ماوایشان بی
تقویت ایمان و اعتقاد قلبی و عشق الهی برآیند تقوا و پرهیزگاری است. هم چنان که در بهاران نهال ناخشکیده شکوفه میزند تقوای الهی، انجام واجبات، ترک محرمات و تهذیب نفس نیز بوستان دل را خرم و سرسبز نگه میدارد و جوانه عشق الهی را در آن شکوفا میسازد. بنابراین در گام اول باید بر انجام واجبات و ترک گناهان استواری نمود و در گام دوم به پالودن نفس از رذایل و آراستن به فضایل پرداخت و حب دنیا و تعلقات دنیوی را از ژرفای ضمیر بیرون راند آن گاه دل کانون عشق خدا میشود و با اخراج شیطان نفسانیت و دنیاپرستی که خانه دل را غصب نموده صاحب خانه در آن لانه میگزیند.
برای تقویت ایمان، عمل به سفارش‏های زیر را توصیه میکنیم::
1-از غذای حرام پرهیز کنید،
2-با دوستانی معاشرت کنید که شما را به یاد خدا میاندازند.
3-گناهان را ترک نمایید و برای تحقق این امر سعی کنید حتی به گناه فکر نکنید و افکار خود را کنترل کنید.
4-نمازها را در اول وقت بخوانید،
5-تا آن جا که میتوانید نمازهای مستحبی مخصوصا نماز شب را ترک نکنید،البته مواظب باشید در ابتدا زیاده روی نکنید تا وقتی حال دارید مستحبات را ادامه دهید .
6-حتما در مجالس مذهبی و مساجد شرکت فعال داشته باشید زیرا حضور در چنین مکان‏هایی موجب حفظ ایمان انسان میگردد.
7-در تمام مراحل زندگی و حالات خویش استمداد از خداوند و توسل به اولیاءالله را فراموش نکنید و برای رفع مشکلات خود مخصوصا مشکلی که ذکر نموده‏اید زیاد دعا کنید.
8- ارتباط معنوی با امام حسین (ع) شاه کلید همه پیشرفت های معنوی است ، آن را فراموش نکنید .
ان‏شاءاللّه‏ که به مرور زمان دل شما نورانی و ایمانتان محکم خواهد شد و مورد رحمت و محبت خاص خداوند قرار خواهید گرفت..

پی نوشت‏ها:
1-محمد محمدی ری شهری، میزان الحکمة، ج 1، ص 200، ماده ایمان، شماره 1359 و 1360.
2-همان، شماره 1356.
3-همان، شماره 1286.
4- همان.