اولین نماز جمعه‌ایی که پیامبر اقامه نمودند؟

نماز جمعه از عبادت هایى بسیار مهم و با ارزش است. مرحوم مجلسى مى‏فرماید: «با توجه به تأکیدات خداوند در سوره جمعه نسبت به نماز جمعه معلوم مى‏شود که نماز جمعه با فضیلت‏ترین و محبوب‏ترین عبادت‏ها در پیش خداوند است».(1)
رسول خدا(ص) فرمود: «چهار نفر گناهانشان بخشوده شده و باید عمل را از سر بگیرند: بیمار پس از بهبودى، مشرک بعد از قبول اسلام، حاجى بعد از اعمال و کسى که از نماز جمعه بازگردد، بدین شرط که به انگیزه ایمان به خدا و به حساب آن را انجام داده باشد».(2)
در بعضى از روایات اسلامى آمده است که مسلمانان مدینه، پیش از آن که پیامبر(ص) هجرت کند، با یکدیگر صحبت کردند و گفتند: یهود در یک روز هفته (شنبه) اجتماع مى‏کنند و نصارا نیز روزى (یکشنبه) براى اجتماع دارند. خوب است ما هم روزى قرار دهیم و در آن روز جمع شویم و ذکر خدا گوییم و شکر او را به جا آوریم. آن‏ها روز قبل از شنبه را که در آن زمان «یوم العروبه» نامیده مى‏شد، برا این هدف برگزیدند و به سراغ «اسعد بن زراره» رفتند. او نماز را به صورت جماعت با آن‏ها به جا آورد و اندرز داد. آن روز «جمعه» نامیده شد، زیرا روز اجتماع مسلمانان بود. این نخستین جمعه‏اى بود که در اسلام تشکیل شد.
اولین جمعه‏اى که رسول خدا(ص) بااصحابش تشکیل داد، هنگامى بود که به مدینه هجرت کرد. حضرت چهار روز در دهکده «قبا» ماند و مسجد قبا را بنیان نهاد. سپس روز جمعه به سوى مدینه حرکت کرد و به هنگام نماز جمعه به محله «بنى سالم» رسید و مراسم نماز جمعه را به جا آورد. این اولین نماز جمعه‏اى بود که رسول خدا(ص) در اسلام به جا آورد. خطبه‏اى هم خواند که متن خطبه در بحارالانوار آمده است.(3)
پی نوشت :
1 - محمد باقر مجلسى، بحارالانوار، ج‏86، ص 133.
2 - همان، ج 65، ص 288، حدیث 47.
3 - محمد باقر مجلسى، بحارالانوار، ج‏86، ص 232، حدیث 66، تفسیر نمونه، ج‏24، ص 130.