با سلام و سپاس از ارتباط¬تان با مركز ملی پاسخگویی به سوالات دینی

اگر چه این گونه سؤالات که مقداری جنبه پزشکی دارند از حیطه وظایف پاسخگویی این مرکز خارج است. اما با این حال، سعی می کنیم در وسع خود در این باره پاسخگویی داشته باشیم. البته برای کسب اطلاعات تخصصی تر لازم است با متخصص پوست و پزشکان مربوطه مشورت کنید.
برای آگاهی از اصل ارتباط و یا نحوی ارتباط خودارضایی با جوش ابتدا بایستی توضیح مختصری درباره جوش و عوامل پیدایش آن ارائه دهیم تا شما به پاسخ سؤال خود پی ببرید.
آکنه یا همان جوش که به جوش غرور جوانی معروف گشته است، یک بیماری التهابی پوست می باشد که در سنین جوانی بسیار شایع است. تقریباً 50 درصد افراد در سنین جوانی و نوجوانی درگیر آن می باشند.
تغییرات هورمونی در هنگام بلوغ، منجر به افزایش فعالیت غددی در پوست می گردد، به طوری که این غدد بزرگتر شده و سموم بیشتری ترشح می کنند و موجب پیدایش جوش می گردند.
معمولاً جوش ها در ناحیه صورت بروز می کند، اما گاهی به سینه، بازو و پشت کمر هم کشیده می شوند. این آکنه ها اکثراً با میکروارگانیسم های طبیعی پوست، عفونت پیدا کرده و جوش های چرکی را موجب می شوند.
معمولاً این جوش ها به طور خود به خود با اضافه شدن سن به تدریج از بین می رود و پس از طی یک دوره چند ساله کاملاً برطرف می شود. البته در بعضی افراد هم ممکن است ادامه یابد. معمولاً این ضایعه پوستی درمان خاصی ندارد. بلکه تنها می توان شدت آن را کنترل کرد و در مواقعی که جوش ها زیاد و چرکین بودند از عوارض آن جلوگیری کرد. درمان های موجود روی طول مدت آن اثری ندارند.
عوامل موثر در ایجاد و تشدید جوش جوانی عبارتند از:
1. اختلالات و تغییرات هورمونی. گاهی افزایش هورمون های مردانه مثل هورمون تستوسترون و همچنین افزایش فعالیت غدد تیروئیدی ممکن است باعث افزایش جوش های صورت و بدن شود.
2. اضطراب و استرس های روانی. مطالعات علمی نشان داده که استرس و اضطراب منجر به تشدید جوش یا ایجاد آن می شود و نیز فرایند درمان آن را مشکل تر می سازد.
3. آب و هوای مرطوب، گرما و تعریق زیاد باعث افزایش جوش می گردد.
4. تحریک فیزیکی و دستکاری جوش ها و همچنین فشار دادن و ماساژ مکرر و مداوم پوست، باعث افزایش جوش ها می شود.
5. برخی از داروهای مصرفی همانند داروهای کورتونی، داروهای ضد تشنج، داروهای ضد افسردگی (لیتیوم) و مقادیر زیاد ویتامین ها (همانند ۱۲B ،۶B، ۱B) باعث افزایش جوش های صورت می گردد.
6. لوازم آرایشی و بهداشتی و کرم های چرب که پوست را چرب می کنند، می توانند باعث افزایش جوش های صورت گردند.
با این حساب، می توان نتیجه گرفت که خودارضایی و استمنا ارتباط مستقیمی با پدیدایی و ایجاد جوش یا آکنه ندارد. اما از آنجا که تغییرات هورمونی و افزایش استرس و اضطراب برخی از عوارض خودارضایی به شمار می روند و خودارضایی معمولاً باعث ایجاد استرس و تشدید آن می شود و همین طور تغییرات هورمونی را سبب می گردد، می توان این گونه استنباط کرد که خودارضایی منجر به پیدایش عوارض و عواقب ناخوشایندی مثل استرس و اضطراب و تغییرات هورمونی می گردد که این عوامل در ایجاد و تشدید آکنه و جوش نقش دارند بنابراین، خودارضایی به صورت غیر مستقیم در ایجاد و تشدید جوش مؤثر خواهد بود از این روی، به جوانان و نوجوانان توصیه اکید می شود که از تحریک غریزه جنسی خود خودداری کنند و آن را به بهترین شیوه کنترل کنند و تحت هیچ شرایطی به خودارضایی روی نیاورند تا خود را گرفتار عوارض و مضرات فراوان آن نگردانند.