دو خواستگار دارم که یکی آینده‌اش خوب است، اما هیچ احساسی نسبت به او ندارم. مورد دیگر که آینده خوبی ندارد و معتاد است، اما خیلی..

پرسش:
دو خواستگار دارم که یکی آینده‌اش خوب است، اما هیچ احساسی نسبت به او ندارم. مورد دیگر که آینده خوبی ندارد و معتاد است، اما خیلی دوستش دارم، ولی خانواده‌ام موافق نیست، مرا در انتخاب راهنمایی نمایید.
پاسخ:
از این که ما را امین خود دانسته و به ما اعتماد کرده و مسایل خود را با ما در میان نهاده‌اید، سپاسگزاریم. امیدواریم در حل مسئله‌ای که در پیش رو دارید، بتوانیم کمک نماییم.
پیش از هر چیز باید برای خود ملاک‌های یک همسر خوب که می‌تواند زندگی خوشبختی را در کنار او برای همیشه داشته باشید، مشخص نمایید.
کاملاً به این مسئله توجه دارید که همسر و ازدواج، تنها برای چند روز یا حتى چند سال نیست، بلکه همدمی است برای زندگی همیشگی؛ پس نباید تصمیم شتابزده یا صرفاً بر اساس احساسات باشد، زیرا ماهیت احساس و عاطفه آن است که همیشگی نیست و زمانی فروکش خواهد کرد.
سؤالاتی که از شما داریم، این است:
1ـ ملاک‌های شما در انتخاب همسر چیست؟
2ـ چه چیزهایی در جوان مورد نظرتان وجود دارد که در شما علاقه شدید نسبت به او ایجاد کرده است؟
3ـ آیا علاقه بر اساس شکل ظاهری و قیافه است؟
4ـ آیا علاقه‌تان بر اساس حکم عقل و خردتان است، یا صرفاً برخواسته از دل و احساس؟
5ـ چرا پدر و مادرتان در ازدواج با آن جوان موافق نیستند. دلایل آنها چیست؟ آیا دلایل‌شان از نظر عقل و منطق (نه احساس) پذیرفته است؟
چند موضوع در مورد نظارت پدر و مادر در ازدواج وجود دارد که نقش آنها را در انتخاب بسیار مهم می‌کند:
1ـ پدر و مادر دلسوز فرزند هستند و خواهان خوشبختی او؛ بنابر این نظر آنها بسیار مهم است.
2ـ پدر و مادر تجربه‌های بسیاری در زندگی کسب کرده‌اند که فرزند به آنها دست نیافته است. مطمئناً تجربه، بهترین استاد و راهنمایی زندگی است و کسی نمی‌تواند از تجارب دیگران بی‌بهره باشد.
3ـ چون در دوران نوجوانی به طور طبیعی عشق و علاقه و احساس، بر عقل و منطق غلبه دارد، تصمیم یک نوجوان و یا حتى جوان در بسیاری از اوقات بر اساس احساس و عاطفه صورت می‌گیرد. هنگامی که عشق و احساس در پیش روی انسان قرار گیرد، عیب‌ها و کاستی‌ها از نظر او مخفی خواهد ماند، اما پدر و مادر چون از این حالت بیرون آمده‌اند، بهتر می‌توانند خصوصیات افراد را تشخیص دهند.
4ـ نوجوان از آینده زندگی چندان نمی‌تواند اطلاع داشته باشد،‌ چون راهی در پیش دارد که هنوز نرفته است، اما پدر و مادر این راه را رفته‌اند و از آسیب‌ها و مشکلات راه و زندگی آینده نوجوان بهتر اطلاع دارند.
مطالبی که برایتان نوشتیم،‌ خوب تأمل و دقت کنید و پاسخ سؤالات را به خود بدهید.
اما آنچه می‌توانیم در مورد انتخاب‌تان بگوییم،‌ این است: ملاک‌های اصلی انتخاب همسر از نظر اسلام، تدین و اخلاق و همگون بودن است. از آن جا که ازدواج امر خطیر و سرنوشت‌ساز است (که در خوش‌بختی یا بدبختی انسان تأثیر بسزایی دارد) باید در این تصمیم مهم، دقت لازم به عمل آید وبه دور از احساسات و با دوراندیشی و خِردورزی به انتخاب صحیح دست زد تا پیشیمان و حسرت در پی نداشته باشد.
فردی که معتاد است و خانواده‌ات نیز با او مخالف است، گزینه صحیحی نیست. دوست داشتن به تنهایی نمی‌تواند ملاک ازدواج موفق باشد. هرچند علاقه و محبت و عشق به همسر، در انتخاب وی لازم است، ولی کافی نیست. با گذشت زمان، عشق، کم‌فروغ می‌گردد و مشکلات زندگی با معتاد خود را نشان می‌دهد. یکی از دلایل مخالفت خانواده نیز می‌تواند همین باشد.
بسیاری از دختران و پسران که تنها با انگیزه عشق و علاقه، دست به ازدواج زده‌اند و نیاز‌های واقعی خود را در نظر نداشته و بر اساس احساسات تصمیم‌ گرفته‌اند، بسیار زود پشیمان شده و در ازدواج شکست خورده‌اند.
از سوی دیگر، در مورد فردی که آینده خوبی دارد، ولی احساسی نسبت به او ندارید باید بگوییم:
اگر واقعاً از او خوشت نمی‌آید و دلیل آن، وابستگی به شخص اول نباشد، بلکه حتى اگر شخص دیگری هم مطرح نبود، به او علاقه‌ای نداشتید، در این صورت هم ازدواج با ایشان نمی‌تواند ازدواج موفقی باشد.
نمی‌توان گفت حتماً پس از ازدواج علاقه ایجاد خواهد شد، هرچند این امر ممکن هست، ولی با این امید نمی‌توان تصمیم گرفت.
با خود بیندیشید و منصفانه قضاوت کنید. شاید علاقه نداشتن به او برای این است که به اوّلی دل بسته‌اید و عشق و علاقه به اوّلی، باعث شده که از این خواستگار دلزده باشید. شاید با صحبت کردن، به ایشان علاقه حاصل شود.
اگر خواستگاری نامبرده جدی است، از خانواده بخواهید به شما مهلت دهند و اجازه دهند با هم صحبت کنید و بیش‌تر با اخلاق و ذوق و سلیقه یکدیگر آشنا شوید. در آن صورت اگر همدیگر را پسندید، ازدواج کنید، در غیر این صورت جواب منفی دهید.
توجه داشته باشید که کانون خانواده با محبت زن و شوهر گرم و با نشاط می‌گردد. در انتخاب همسر عجله نکنید، دقت به خرج دهید و به دور از زیاده‌روی یا کوتاهی و با بهره‌گیری از تجارب افراد بزرگ‌تر و مورد اعتماد، همسری مناسب برگزینید. چنانچه خواستگار مناسب آمد، جواب منفی ندهید و به امید کسی دیگری ننشینید.