در روايات مي خوانيم كه شخص ميت، دستش از دنيا كوتاه شده مگر نسبت به برخي موارد:

در روايات مي خوانيم كه شخص ميت، دستش از دنيا كوتاه شده مگر نسبت به برخي موارد؛ چنانكه راوي از امام صادق (ع) سؤال مي كند كه:« مَا يَلْحَقُ الرَّجُلَ بَعْدَ مَوْتِه‏» « بعد از مرگ چه چيزهائي به انسان مي رسد؟ »

 حضرت در پاسخ مي فرمايد:« سُنَّةٌ سَنَّهَا يُعْمَلُ بِهَا بَعْدَ مَوْتِهِ فَيَكُونُ لَهُ مِثْلُ أَجْرِ مَنْ عَمِلَ بِهَا مِنْ غَيْرِ أَنْ يَنْتَقِصَ مِنْ أُجُورِهِمْ شَيْ‏ءٌ وَ الصَّدَقَةُ الْجَارِيَةُ تَجْرِي مِنْ بَعْدِهِ وَ الْوَلَدُ الصَّالِحُ يَدْعُو لِوَالِدَيْهِ بَعْدَ مَوْتِهِمَا وَ يَحُجُّ وَ يَتَصَدَّقُ عَنْهُمَا وَ يُعْتِقُ وَ يَصُومُ وَ يُصَلِّي عَنْهُمَا» (1) «  يكي سنت نيكي كه از خود بجاي گذاشته باشد و بعد از او ديگران به آن عمل كنند، بدون اينكه از ثواب عاملين كم شود به همان مقدار هم به آن ميت مي دهند، دوم: صدقه جاريه اي كه از انسان به جا مانده باشد، و سوم: فرزند صالحي كه بعد از پدر و مادر براي آنها دعا كند و حج و صدقه و آزاد نمودن برده و روزه و نماز از جانب والدين انجام دهد.»

بنابراين اموات منتظر هداياي ما هستند و اعمال نيكي كه ما به نيابت از اموات انجام مي دهيم يا بعد از انجام عمل ثواب آن را به اموات مي دهيم هدايايي هستند كه براي ايشان مي فرستيم. چنانكه در روايتي مي خوانيم كه راوي از امام صادق(ع) مي پرسد آيا مي شود براي ميت نماز خواند؟ حضرت مي فرمايد:

« نَعَمْ حَتَّي إِنَّهُ لَيَكُونُ فِي ضِيقٍ فَيُوَسِّعُ اللَّهُ عَلَيْهِ ذَلِكَ الضِّيقَ ثُمَّ يُؤْتَي فَيُقَالُ لَهُ خُفِّفَ عَنْكَ هَذَا الضِّيقُ بِصَلَاةِ فُلَانٍ أَخِيكَ عَنْكَ قَالَ فَقُلْتُ لَهُ فَأُشْرِكُ بَيْنَ رَجُلَيْنِ فِي رَكْعَتَيْنِ قَالَ نَعَمْ فَقَالَ إِنَّ الْمَيِّتَ لَيَفْرَحُ بِالتَّرَحُّمِ عَلَيْهِ وَ الِاسْتِغْفَارِ لَهُ كَمَا يَفْرَحُ الْحَيُّ بِالْهَدِيَّةِ تُهْدَي إِلَيْهِ.»(2)

«حضرت فرمود: بله حتي گاهي ميت در تنگي قرار دارد پس خداوند براي او توسعه مي دهد. سپس به ميت گفته مي شود اين تنگي و فشار از تو برداشته شد بخاطر نماز خواندن فلان برادرت از طرف تو. راوي مي گويد به امام(ع) گفتم يك نماز دو ركعتي را مي توانم براي دو ميت بخوانم؟ امام(ع) فرمود، بله، همانا ميّت به خاطر طلب رحمت و استغفار بازماندگان خوشحال مي شود، همان گونه كه افراد زنده با هدايا خوشحال مي شوند.»

در خصوص قرائت قرآن براي اموات نيز روايات متعددي وارد شده كه به برخي از آنها اشاره مي كنيم.

در روايتي از امام صادق(ع) در خصوص فضيلت سوره ملك مي خوانيم: «من قرأها علي ميت خفف الله عنه ما هو فيه، و إذا قرئت و أهديت إلي الموتي أسرعت إليهم كالبرق الخاطف بإذن الله تعالي»(3)« كسي كه سوره ملك را بر ميت بخواند از عذاب وي كاسته مي شود و زماني كه اين سوره قرائت شود و ثواب آن به مردگان هديه شود برق آسا به سوي آنها مي شتابد به اذن خداوند متعال.»

در روايتي ديگر از رسول خدا (ص) مي خوانيم:« مَنْ دَخَلَ الْمَقَابِرَ فَقَرَأَ سُورَةَ يس خَفَّفَ اللَّهُ عَنْهُمْ يَوْمَئِذٍ وَ كَانَ لَهُ بِعَدَدِ مَنْ فِيهَا حَسَنَات‏»(4) «اگر كسي كه وارد قبرستان شود و سوره يس بخواند، خداوند متعال در آن روز (عذاب را) بر مردگان آن قبرستان تخفيف مي‏دهد و در مقابل، به تعداد آن مرده‏ها براي اين فرد، حسنه خواهد بود».

اين روايات بيانگر آن است كه قرائت قرآن و إهداء ثواب آن بر اموات نه تنها مورد تأييد، بلكه مورد سفارش و توصيه معصومين (عليهم السلام) نيز مي باشد.

پي نوشت ها:

1. كليني، محمد بن يعقوب، كافي، تهران، دار الكتب الإسلامية‌، 1407 ه‍ ق‌، ج‏7، ص 57.

2. شيخ صدوق‏، من لا يحضره الفقيه، قم، جامعه مدرسين، 1404ق، ج‏1، ص 183.

3. بحراني، سيد هاشم، البرهان في تفسير القرآن، تهران، بنياد بعثت، 1416ق ، ج‏5، ص 434.

4. علامه مجلسي، بحارالانوار، بيروت، مؤسسه الوفاء ، سال 1404 هـ ق،  ج‏79، ص 63.