و ایا اینکه کسی که اونو ساخته مثل اهرام ملتو به زور وادار کرده یا نه ؟
و یک سوال دیگر قضیه اهورا مزدا چیه؟

پرسش 1:ايا ايرانيان باستان آتش پرست بودند؟ تخت جمشيد توسط چه کسي ساخته شده؟ قضيه اهورا مزدا چيه؟

پاسخ:
پرسشگر گرامي و ارجمندبا تشکر از ارتباطتان با اين مرکز
در ايران قبل ا ز اسلام آئين مهرپرستي يا ميترائيسم(أيين مغان) دين زرتشت، آئين ماني ، آئين مزدک ، يهود و مسيحيت رواج داشت. بيش از همه دين زرتشت رواج داشت و گويند که آنان آتش پرست بودند.
درباره آتش پرستي زرتشتيان اختلاف نظر مي باشد. در کتاب دايره المعارف بزرگ اسلامي آمده است ... ايرا نيان باستان خدايان وايزدان گونا گون مانند آسمان ، زمين،خورشيد ، ماه ، خورشيد ،آتش وباد را مي پرستيدند.در اين ميان برخي باور دارند که مردم ايران آتش پرست نبوده اند بلکه آتش را نماد وجلوه از از نور خدا مي دانستند.(1)
در باره تخت جمشيد بايد گفت : حقيقت اين است که وضعيت تخت جمشيد مانند برخي از مسايل تاريخي و باستاني شفاف نيست. آنچه که ملاحظه مي فرماييد ،مطالبي است که در متون تاريخي در اين باره آمده است: تَختِ جَمشيد يا پارسه نام يکي از شهرهاي باستاني ايران است که ساليان سال پايتخت تشريفاتي امپراطوري ايران در زمان دودمان هخامنشيان بوده‌است. باور تاريخدانان بر اين است که اسکندر مقدوني سردار يوناني که در 330 پيش از ميلاد، به ايران حمله کرد، تخت جمشيد را به آتش کشيد. احتمالا بخش عظيمي از کتاب ها، فرهنگ و هنر هخامنشي را با اين کار نابود نمود. با اين‌حال ويرانه‌هاي اين مکان هنوز هم در مرودشت در نزديکي شيراز مرکز استان فارس برپا است .باستان شناسان از ويرانه‌هاي آن نشانه‌هاي آتش و هجوم را بر آن تاييد مي‌کنند. اين مکان از سال 1979 يکي از آثار ثبت شده ايران در ميراث جهاني يونسکو است.(2)
چگونگي ساخت
قديمي‌ترين بخش تخت جمشيد بر پايه يافته‌هاي باستان‌شناسي مربوط به سال 515 پيش از ميلاد است. آن گونه که در منابع متعدد و گوناگون تاريخي آمده‌است ساخت تخت جمشيد در حدود 25 قرن پيش در دامنه غربي کوه رحمت، به عبارتي ميترا يا مهر و در زمان داريوش بزرگ آغاز گرديد .سپس توسط جانشينان وي با تغييراتي در بناي اوليه آن ادامه يافت. بر اساس خشت نوشته‌هاي کشف شده در تخت جمشيد در ساخت اين بناي با شکوه معماران، هنرمندان، استادکاران، کارگران، زنان و مردان بي‌شماري شرکت داشتند.ساخت اين مجموعه بزرگ و زيبا بنا به روايتي 120 سال به طول انجاميد.(3)
مکان و چگونگي سازه
وسعت‌ کامل کاخ‌هاي‌ تخت‌جمشيد 125 هزار متر مربع‌است که از بخش‌هاي‌ مهم‌ زير تشکيل‌ يافته‌ است‌:
•کاخ‌هاي‌ رسمي‌ و تشريفاتي‌ تخت جمشيد (کاخ دروازه ملل)
•سراي‌ نشيمن‌ و کاخ‌هاي‌ کوچک‌اختصاصي‌
«خزانه»شاهي‌
«دژ و باروي‌ حفاظتي‌ (4)
اهورا و مزدا مربوط به عقايد دين زرتشت مي باشد. بدين معنا که دين زرتشت مانند بسيارى از اديان ديگر به تحريف مبتلا شده و عقايد باطل و خرافات موهوم در آن راه يافته است.(5) دينى كه اين پيامبر ايرانى تعليم كرده، يك آيين اخلاقى و طريقه يگانه پرستى است. زرتشت خداى معبود و متعال خود را «اهورا مزدا» لقب داده، يعنى خداى حكيم، كه داراى علم و خلاّق وآفريننده نظّام طبيعت است. او مزدا را صاحب اهوراى حقيقى پنداشت و عبادت و پرستش را خاص ذات او قرار داد . وى را خداوند متعال و قادر و قاهر شمرد كه ذاتش به حكمت محض و خير مطلق متّصف است.او خود را پيامبرى مبعوث از طرف اهورامزدا معرفي نمود . در «گات‏ها» به كتاب آسمانى زرتشتى‏ها، تأكيد مى‏كند كه خدا او را برانگيخته و مأمور ساخته، و دين او بهترين و كامل‏ترين اديان است.
زرتشت برخلاف نظريه بعضى از زرتشتيان متاخر، آفرينش تمام موجودات را برحسب مشيت و اراده متعال اهورامزدا مى‏دانست. در گات‏ها صراحتاً اهورا مزدا را موجب و موجد نور و ظلمت - هر دو - مى‏داند.(6)
پي نوشت ها :
1. دايره المعارف بزرگ اسلامي ج1، ص 581 .
History of Iran: Parse or Persepolis2..
Parsa - [Persepolis] 3..
4. کاشف، ص. ر.ک دايره المعارف فارسي ج1 ،ص 617
5. مبلغى آبادانى، تاريخ اديان و مذاهب جهان، ج‏1، ص 332 - 330.
6. تاريخ و شناخت اديان 236/2/15: به نقل از تاريخ اديان و مذاهب جهان، ج‏1، ص 341.