حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

درباره ساداتی كه در جامعه هستند به حضرت زهرا مي رسند يا به حضرت علي(ع)؟ سيادت به واسطه مادر منتقل مي شود؟
ساداتی که در زمان ما هستند نسبشان منتهی می­ شود به حضرت علی(ع) و حضرت زهرا(س) و کسی که حتی از طریق مادر به این دو بزرگوار منتهی شود هم سید است، فقط بحث در اینجا است که آیا این فرد خمس را می­ تواند بگیرد یا نه، چراکه این موضوع را ائمه(ع) با بنی عباس داشتند. بنی­ عباس می­ گفتند شما از نسل علی(ع) هستید نه پیامبر(ص)، برای اینکه شما از نسل دختر پیامبر هستید و نسل که از دختر انتقال پیدا نمی­ کند ولی ائمه(ع) می­ فرمودند که نسب از طریق دختر هم منتقل می­ شود و استدلال می­ کردند به حضرت عیسی(ع) که خداوند حضرت عیسی را جزء انبیاء ابراهیمی برمی­ شمارد، در حالیکه حضرت عیسی پدر نداشت و از طریق مادر به حضرت ابراهیم(ع) می­ رسید. پس در کل کسانی که از طریق مادر هم به اهل­بیت(ع) می­ رسند سید هستند،  فقط احکام فقهیِ مترتب بر سادات، بر افرادی که از لحاظ مادری سید هستند هم مترتب می­ شود یا نه این محل بحث است.