حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

اسحاق به چه معنا است؟ به چه دليل به مختار ابواسحاق گفته مي شد؟
اسحاق از اسامي معروف بين عرب است و نام فرزند حضرت ابراهيم (ع) و پدر حضرت يعقوب (ع) بوده است. اصولا اعراب زماني كه مي خواستند اشخاص را با احترام ياد كنند با كنيه ياد مي كردند. در سريال مختارنامه، براي مختار كنيه ابواسحاق استفاده مي شد و من بررسي نكرده ام كه كنيه اش چنين بوده است يا نه؟
اعراب به فرزندشان از بدو تولد، كنيه مي دادند. همچنين بعضي از اشخاص را به مناسبت هاي ديگري كنيه مي دادند. مانند ابولهب عموي بت پرست رسول خدا كه اسم اصلي اش عبدالعزي بوده است ولي به اين دليل كه گونه هاي برافروخته داشته، كنيه اش ابولهب بوده است. يا دشمنان امام علي(ع) ايشان را به كنيه ابوتراب ياد مي كردند. هرچند امام به آن افتخار مي كردند ولي دشمنان اين كار را از روي طعن انجام مي دادند. نقل مي كنند در يكي از جنگ هاي رسول خدا (ص) كه امام علي (ع) هم در ركاب حضرت بود، امام همراه با عمار خسته بودند و از لشكر فاصله گرفتند و زير سايه درختي بر روي زمين استراحت كردند. رسول خدا (ص) دنبال ايشان مي گشت و ديدند كه روي خاك خوابيده اند. به ايشان فرمودند: قُم يا ابوتراب. از آن جا بود كه امام علي (ع) به ابوتراب مشهور شدند.