حجت الاسلام والمسلمین مهدی پیشوایی

چرا روز شهادت برخي از اهل بيت(ع) و بزرگان دو روز مختلف تعيين شده است؟
به اين دليل است كه در منابع، دو تاريخ نقل شده است و در برخي از جاها اصلا نمي توان يكي را ترجيح داد و احتراما هر دو را گرامي مي دارند. مثلا در مورد شهادت حضرت زهرا(س) هم 75 روز پس از رحلت پيامبر(ص) نقل شده است و هم 95 روز.
دليل اين اختلاف از نظر بنده مي تواند دو جهت داشته باشد. يكي اين كه در آن زمان به اندازه امروز به ولادت ها و وفات ها اهميت نمي دادند و نمي دانستند كه بعدها اهميت پيدا مي كند. ديگر اين كه تاريخ ها هم تاريخ اسلام و هم تاريخ ائمه(ع) بعدها نوشته شد و اين مساله در اختلاف اقوال موثر بوده است.
علي بن عيسي اربلي صاحب كتاب كشف الغمة في معرفة الائمة، در مورد اختلاف ولادت پيامبر(ص) مي گويد: وقتی در مورد رسول خدا (ص) چنين اختلاف نظري پيش بيايد در بقيه طبيعي است. او در جواب اين شبهه مي گويد در آن زمان امي بودند و يادداشت نمي كردند و به اهميت قضيه توجه نداشتند و بعدها تاريخ رانوشتند كه اين اختلاف خود را نشان داد.
اين اختلاف در تمامي مراحل تاريخي وجود دارد از جمله تعداد افراد، روزها، زمان شروع جنگ ها و مانند آن.