با سلام و سپاس از ارتباط¬تان با مركز ملی پاسخگویی به سوالات دینی

خودکشی امری حرام و از گناهان بزرگ است. تنها گناهی است که بعد از آن هیچ گاه انسان فرصت توبه و پشیمانی از آن و بازگشت دوباره را نخواهد داشت.
خودکشی کشتن یک انسان است. قرآن در آیات مختلف این مسئله را با اهمیت فوق‏العاده‏اى ذکر کرده است، تا آن جا که قتل بى‏دلیل یک انسان را همانند کشتن تمام مردم روى زمین معرفى مى‏کند: مَنْ قَتَلَ نَفْساً بِغَیْرِ نَفْسٍ أَوْ فَسادٍ فِى الأَرْضِ فَکَأَنَّما قَتَلَ النَّاسَ جَمِیْعاً *(1) آن کس که انسانى را بدون این که قاتل باشد و یا در زمین فساد کند بکشد، گویا همه مردم را کشته است.
از این جهت فرقی میان خود انسان یا شخص دیگرنیست.
شخصی که دست به خودکشی می زند، هیچ گاه در شرایط عادی و متعادل به آن روی نمی آورد. با این همه در اسلام این مسئله با توجه به شرایط سختی که انسان دست به خودکشی می زند - نه یک انسان سالم و عادی و ...-گناه بزرگ و غیر قابل جبران دانسته شده است.
خداوند در مورد کسی که قتل نفس انجام دهد می فرماید: وَ مَنْ یَقْتُلْ مُؤْمِناً مُتَعَمِّداً فَجَزاؤُهُ جَهَنَّمُ خالِداً فیها وَ غَضِبَ اللَّهُ عَلَیْهِ وَ لَعَنَهُ وَ أَعَدَّ لَهُ عَذاباً عَظیماً (2) هر کس، فرد با ایمانى را از روى عمد به قتل برساند، مجازات او دوزخ است؛ در حالى که جاودانه در آن مى‏ماند؛ خداوند بر او غضب مى‏کند؛ او را از رحمتش دور مى‏سازد؛ عذاب عظیمى براى او آماده ساخته است.
بنابراین برای خودکشی چهار مجازات و کیفر شدید اخروى در قرآن ذکر شده، به طوری که از نظر تشدید مجازات در هیچ مورد از قرآن چنین مجازات شدیدى بیان نگردیده است:
1- خلود یعنى جاودانه در آتش دوزخ، مى‏فرماید: «کسى که مؤمنى را از روى عمد بکشد، مجازات او دوزخ است که در آن جاودانه مى‏ماند»
2- خشم و غضب الهى: «و خداوند بر او خشم مى‏گیرد».
3- دورى از رحمت خدا: علاوه بر آن «خداوند او را از رحمتش دور مى‏سازد ».
4- مهیّا ساختن عذاب عظیم: «و عذاب عظیمى براى او فراهم ساخته است».(3)
در روايات متعددي از پيامبر اكرم(ص) و اهل بيت ايشان عليهم السلام ،‌ مجازات سنگين و سختي براي آن بيان شده است.
« قال الصادق (ع): «من قتل نفسه متعمدا فهو في نار جهنم خالدا فيها، قال الله تعالى: وَ لا تَقْتُلُوا أَنْفُسَكُم... » ترجمه : " امام صادق عليه السلام فرمود :‌هر كس از روي عمد خود كشي كند پس جايگاه ابدي او جهنم خواهد بود ، خداي متعال فرموده است : و خودتان را نكشيد ... » (4)
پی نوشت ها :
1.مائده (5) آیه 32.
2.نساء (4) آیه 93.
3. مکارم شیرازی، تفسیر نمونه، تهران، دارالكتب الاسلاميه، 1374هـ.ش ، ج‏4، ص97 .
4. شيخ صدوق،‌ ثواب الاعمال و عقاب الاعمال، قم، دارالرضي، 1406هـ.ق ، ص 276.