سلام.لطفا بنده را در مورد سوالات زیر راهنمایی کنید.با تشکر.
1- اخیرا در مورد عبارت «استغفر الله ربی و اتوب الیه»که بعداز تسبیحات اربعه در نماز گفته می شود ، شنیده ام که وقتی این عبارت گفته می شود وظیفه انسان در مورد دوری از گناهان سنگین تر می شود. آیا این مطلب درست است؟ و گفتن این عبارت بعد از تسبیحات اربعه چه حکمی دارد ؟
2- چگونه می توان به شیرینی عبادت مخصوصا نماز دست یافت؟

با سلام و سپاس از ارتباطتان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
گفتن این عبارت بعد از تسبیحات اربعه مستحب است. (1)
پی نوشت:
1. آیت الله صانعی، توضیح المسائل، م 993.

برای لذت بردن از عبادت و انس با آن راهکارهای زیر را عمل کنید:
1- باور کردن اهمیت عبادت: باید مطالعه‏ مستمری را درباره‏ اهمیت عبادت پیش بگیرید.
2- مطالعه اسرار و آداب عبادات و رعايت آداب و شرايط عبادات
3- داشتن دوستانِ عبادت دوست و گریز از دشمنان بی‏عبادت و اثر همنشین بر کسی پوشیده نیست.
4- پرهیز از گناه: گناه دل انسان را سیاه می‏کند و او را نسبت به اعمال عبادی کم رغبت و گاهی بی رغبت می‏کند.
5- انس با محیط‏ های معنوی: مساجد و محافل نشاط بخش معنوی، دل را به سمت عبادت و نماز می‏کشاند. حتی شنیدن و دیدن دعای ندبه و کمیل به وسیله‏ صدا و سیما مفید و روح بخش هستند.
6- دعا و توسل: رغبت به نماز را هم با دعا و توسل به ائمه معصومین (ع) از خداوند بخواهید.
نماز از جایگاه و اهمیت ویژه­ای برخوردار است و لذا همواره شیطان سعی می کند تا انسان را نسبت به نماز وسوسه کند لذا همواره انسان باید نمازهای خود را به موقع و با حضور قلب به جا آورید. تداوم این کار باعث می شود که انسان به لذت عبادت دست یابد؛ اگر انسان در این میدان، سنگر نماز را از دست بدهد، در برابر شیطان شکست خواهد خورد. از امام زمان(ع) در این باره روایتی نقل شده که می فرمایند: «مَا أُرْغِمَ أَنْفُ الشَّيْطَانِ بِشَيْ‏ءٍ أَفْضَلَ مِنَ الصَّلَاةِ فَصَلِّهَا وَ أَرْغِمْ أَنْفَ الشَّيْطَانِ؛ (1) هیچ چیزی مانند نماز بینی شیطان را به خاک نمی مالد».
نماز از منظر اسلام اهمیت ویژه اى دارد؛ تا آن جا که به عنوان نور چشم پیامبر (ص) یاد شده است. (2)
نماز مهم‌ترین فریضه الهى است، اقامه آن مایه سعادت و ترک آن باعث شقاوت می‌باشد. امام‌ صادق (ع) فرمود: "‌محبوب‌ترین اعمال پیش خداوند نماز است، و آخرین وصیت پیامبران الهى نماز‌ است"(3)
طبعا اگر انسان بداند که محبوبترین کارها در نزد خداوند نماز می باشد و نماز پل ارتباطی انسان با خداوند می باشد، همواره از نماز خود احساس لذت خواهد برد و احساس شادمانی خواهد کرد. نماز عامل مهمى در تزکیه روح و جان انسان و جایگاه ویژه ای در زندگی مادی انسان دارد. اگر براى انسان , امرى مهم و ضرورى جلوه کند, آن را به هر صورت زیبا و نیکو انجام خواهد داد. آشنا شدن به حقیقت نماز و این که نماز جزء نیاز مادی ومعنوی ماست، باعث مى شود انسان با شوق بیش ترى به برپایی نماز بپردازد و از سستى در نماز و یا ترک آن خوددارى نماید. نماز چنان اهمیتی دارد که خداوند در هیچ حالتى حتى در هنگام بیماری،‌راضى به ترک آن نیست.گویا خداوند دوست دارد همان طور که خودش دائماً با بندگانش هست، بندگان او نیز همیشه با او و در یاد او باشند. پس انسانى که می داند خدا مشتاق دیدار اوست ،عاشقانه به سوى نماز می‌شتابد. در ضمن آشنا شدن به معنا و محتواي نماز و مطالعه كتابهايي در مورد نماز و معرفت بيشتر باعث ميشود انسان با حضور قلب بيشتر و طبعا لذت بردن از نماز حاصل شود .ازخداي متعال كمك بگيريد و توسل به اهل بيت (ع) داشته باشيد.براي توضيحات بيشتر مي توانيد با شماره (09640)تماس بگيريد
موفق باشد.
پی نوشت ها:
1. حر عاملی ، وسايل الشيعه، قم ، موسسه آل البیت، 1409ه.ق ، ج4 ، ص236 .
2. طبرسی،حسن بن فضل ، مکارم الاخلاق ، قم . دار الشریف الرضی ، 1412 ه ق ، ج 2، ص 461.
3. محمدی‌ری‌شهری، محمد، میزان الحکمهْْ‌، قم، دارالحدیث، ماده صلاهْْ ‌، شماره 10534.