جدای از این که هنگام ذبح شرعی حیوان حلال گوشت، می بایست در ابتدا نام خدای متعال را با بسم الله ادا کرد، و البته با مقدماتی همراه است،و این مطلب مطابق با آیه شریفه "وَ لا تَأْكُلُوا مِمَّا لَمْ يُذْكَرِ اسْمُ اللَّهِ عَلَيْهِ ......"(1) يعنى مخوريد از حيوانى كه اسم خدا بر آن وقت ذبح وى مذكور نشده باشد، می باشد
اما در منابع روایی روایاتی از معصومین سلام الله علیهم اجمعین نقل شده است که حکایت از جملات دعا گونه از ایشان هنگام ذبح قربانی دارد. به طور مثال شیخ طوسی در یکی از کتاب های خود نقل کرده است كه: رسول خدا صلوات الله علیه هنگام ذبح قوچی فرمود: "اللهمّ تقبّل من محمّد و آل محمّد و من امّة محمّد".یعنی خدایا این قربانی را از من محمد و آل محمد و هم چنین امت محمد قبول فرما (2)
و نیز از مولای متقیان امیر مومنان سلام الله علیه نقل شده است كه: قربانى مسلمان را جز مسلمان نكشد و هنگام ذبحش بگويد: بسم اللَّه و اللَّه اكبر وَجَّهْتُ وَجْهِيَ لِلَّذِي فَطَرَ السَّماواتِ وَ الْأَرْضَ حَنِيفاً مسلما وَ ما أَنَا مِنَ الْمُشْرِكِينَ،إِنَّ صَلاتِي وَ نُسُكِي وَ مَحْيايَ وَ مَماتِي لِلَّهِ رَبِّ الْعالَمِينَ، لا شَرِيكَ لَهُ وَ بِذلِكَ أُمِرْتُ وَ أَنَا أَوَّلُ الْمُسْلِمِينَ (3)
پی نوشت ها :
1.سوره انعام آیه 121 .
2.محمد باقر کمره ای تر جمه آسمان و جهان (ترجمه كتاب السماء و العالم بحار الانوار علامه مجلسی)، ج‏9، ص 182.
3.همان، ص 219.