aya agar dokhtar va pesari sharayet ezdevaj nadashte bashand mitavanand ba rojoe be marjae taghlidi ke ejazeye khandane sigheye movaghat ra bedooone ezne pedar be dokhtar midahad sighe bekhanand?

پرسشگر گرامی با سلام و سپاس از ارتباطتان با این مرکز.
اگر اکنون با حفظ شرایط بقا بر میت، مقلد مرحوم آیت الله فاضل لنکرانی (ره) هستید، چون ایشان در این زمینه احتیاط داشتند، می توانید به اعلم بعدی رجوع کنید؛ یعنی مرجع تقلید دیگری که بعد از آیت الله فاضل او را از راه های شرعی اعلم می دانید، در این مسئله مراجعه کنید و از نظر ایشان (چه عقد بدون اجازه پدر را جایز بدانند چه ندانند) تبعیت کنید. (1)
رجوع به مرجع تقلید دیگر، به همین صورت که عرض شد، صحیح است؛ نه به این صورت که مستقیماً به مرجعی که عقد بدون اذن پدر را جایز می دانند، رجوع نمایید و در این زمینه از ایشان تقلید کنید.
راه های شرعی انتخاب اعلم:
اوّل: خود انسان يقين و يا اطمينان پيدا كند، مانند اين كه انسان خود از اهل خبره باشد و بتواند مجتهد اعلم را بشناسد.
دوّم: دو نفر عالم عادل كه مى‌توانند مجتهد اعلم را تشخيص دهند، اعلم بودن كسى را تصديق نمايند؛ به شرط آن كه دو نفر عالم عادل ديگر، با گفته آنان مخالفت ننمايند.
سوّم: اجتهاد و اعلم بودن شخصى به حدّى شايع باشد كه از آن شيوع و شهرت براى انسان علم يا اطمينان حاصل شود. (2)

پی نوشت ها:
1. آیت الله فاضل لنکرانی، توضیح المسائل، م 19 و 1858.
2. همان، م 7.