در سلام نماز در بخش السَّلاٰمُ عَلَيْكُمْ وَ رَحْمَةُ اللهِ وَ بَرَكٰاتُه منظور از عَلَيْكُمْ چه كساني هستند؟

با عرض سلام و تشکر از ارتباط تان با اين مرکز.
در سومين جمله از سلام آخر نماز ، نمازگزار خطاب به بندگان شايسته (خطاب به فرشتگان يا خطاب به نمازگزاران) مى‏گويد:
السلام عليكم و رحمة الله و بركاته؛سلام بر شما و رحمت و بركات خدا بر شما مومنان باد .
بدين‏گونه بار ديگر، صلاح و شايستگى (يا فرشته‏ خويى يا پيوند با ديگر نمازگزاران) را به ياد مى‏آورد . مخاطبان گرامى خود را به دعاى خير ياد مى‏كند و نماز را به پايان مى‏برد. (1)
نمازگزار با «تكبيرة‌الاحرام‌» به معراج مي رود . بر بلنداي معنويت اوج مي گيرد . با «سلام‌» فرود مي آيد.به افراد صالح و نيکوکار سلام مي دهد و اين علامت خروج‌ از نماز‌ است‌.
مردي از امير مومنان علي (ع) سوال کرد: معناي اين که امام جماعت مي گويد :السلام عليکم ،چيست؟ حضرت جواب داد: امام به نماز گزاران مي گويد: امان(سلامتي و عافيت) براي شما از عذاب روز قيامت باد.( 2)
پس مي توان منظور از (عليکم ) ، مومنان حاضر در نماز جماعت و يا فرشتگان در نماز فرادا باشد.
پي­نوشت­ها:
1. آيت الله خامنه اي ، از ژرفاي نماز.
2. وسائل الشيعه ،ج4،ص1005.